Herbruikbare verpakkingen verplicht voor bezorgdiensten

Herbruikbare verpakkingen in de horeca: 5 innovatieve systemen

De verpakkingsindustrie groeit. Sinds 2021 is plastic voor eenmalig gebruik in de hele EU verboden, of het nu gaat om een plastic vork of een piepschuimverpakking. Vanaf 2023 zijn horecaondernemers ook verplicht om afhaalmaaltijden en drankjes aan te bieden in herbruikbare verpakkingen. Het doel van de introductie van herbruikbare systemen is om de vloedgolf aan verpakkingen in de take-away sector, die vooral tijdens de coronapandemie nog verder is toegenomen, te beperken. Want nog steeds worden wegwerpverpakkingen voornamelijk gebruikt in de horeca.

Overzicht verplichting herbruikbare verpakkingen vanaf 2023

Restaurants, bistro’s, cafés en bezorgdiensten die afhaalmaaltijden of to-go-drankjes verkopen, zijn vanaf 2023 verplicht om hun producten niet alleen in wegwerpproducten, maar ook in herbruikbare verpakkingen aan te bieden. Terwijl grote fastfoodketens niet onder deze regelingen uit kunnen, hoeven kleinere horecazaken niet per se over te schakelen. Uitgesloten van de verplichting voor herbruikbare verpakkingen in de horeca zijn bijvoorbeeld snackbars, kiosken en avondwinkels, evenals horecabedrijven die kleiner zijn dan 80 vierkante meter en minder dan 5 werknemers hebben. Ze moeten echter wel toestaan dat meegebrachte verpakkingen kunnen worden gevuld.

 

Een herbruikbare verpakking in de horeca heeft veel elementen: onder andere de inhoud beschermen, de koper informeren, voor het merk adverteren, originaliteit garanderen, goede handelbaarheid bieden, ecologisch duurzaam zijn en voldoen aan verschillende wettelijke bepalingen.

 

Dit alles zonder aanzienlijke kosten met zich mee te brengen. Dit kan voor jou als horecaondernemer een extra uitdaging zijn bij de invoering.

 

Verpakkingen worden beschouwd als herbruikbare verpakkingen als deze kunnen worden afgewassen en herbruikt. In de wettelijke regelgeving is vastgelegd dat een herbruikbare optie niet duurder mag zijn dan hetzelfde product in een wegwerpverpakking. Het is daarom niet voldoende om herbruikbare verpakkingen alleen te koop aan te bieden. Eigen verpakkingen mogen wel worden geaccepteerd, maar er moet ook een herbruikbare optie beschikbaar zijn die voor klanten niet duurder is dan een wegwerpverpakking. Om niet op te draaien voor de kosten van herbruikbare verpakkingen, kun je statiegeld vragen. Hierbij is het aan jou om je eigen systeem op te zetten of je aan te sluiten bij een van de bestaande herbruikbare systemen.

reCIRCLE: Herbruikbare verpakkingen voor de horeca

reCIRCLE beweert een van de grootste herbruikbare systemen voor afhaalmaaltijden te zijn, dat werkt met een statiegeldsysteem. Naast herbruikbare verpakkingen wordt ook herbruikbaar bestek aangeboden. De producten zijn ontwikkeld in samenwerking met horecaondernemers en aangepast aan de bijbehorende eisen. Meer dan 200 locaties in Duitsland, zoals in Stuttgart, München, Regensburg, Frankfurt, Bremen, Hamburg en Berlijn, doen al mee; in Zwitserland zijn er zelfs meer dan 1.400 deelnemende locaties.

 

Als een geïnteresseerde horecaonderneming kun je contact opnemen met reCIRCLE via telefoon of e-mail, waarna reCIRCLE de onderneming voorziet van een testcontingent met verschillende herbruikbare containers of bekers. Op deze manier kunnen bedrijven de producten aanvankelijk kosteloos zonder statiegeld uitproberen om te zien of klanten het concept überhaupt accepteren. Na verloop van tijd, afhankelijk van of en hoe de gast het concept heeft geaccepteerd, stuurt reCIRCLE een factuur voor het statiegeld, maar garandeert tegelijkertijd de horecaonderneming dat de verpakkingen te allen tijde kunnen worden teruggegeven .

Rebowl: Herbruikbaar servies voor take-away in de horeca

Recup begon in 2016 met duurzame to-go bekers en biedt sinds de zomer van 2020 in heel Duitsland ook een circulair statiegeldsysteem voor herbruikbare kommen aan – de Rebowl. Horecaondernemers betalen een voorspelbare maandelijkse systeemvergoeding en lenen de herbruikbare kommen slechts uit tegen een borg van €5. In tegenstelling tot andere aanbieders kan de gast zonder zich vooraf via een app te registreren eten bestellen bij een Rebowl-partnerbedrijf en direct in het restaurant een borg van €5 achterlaten.

Bij de terugkeer wordt de borg door het betreffende horecabedrijf weer uitbetaald. Rebowl hanteert geen retourtermijn. Het bedrijf biedt ook een app aan, waar gasten toegang hebben tot een interactieve kaart met alle partners en inleverpunten. De kommen kunnen tot 500 keer worden gebruikt voordat ze worden vervangen en volledig gerecycled.

Vytal: Herbruikbaar systeem met app

Ook Vytal, een start-up die in juni 2019 is opgericht, biedt herbruikbare verpakkingen voor de horeca aan. Gebruikers moeten zich eenmalig registreren via een app om eten mee te nemen in een herbruikbaar bakje bij de deelnemende partners. Door de QR-code op het bakje en in de app te scannen, wordt de verpakking geregistreerd in het systeem. Net als bij Rebowl kunnen de bakjes landelijk worden teruggebracht bij partners. Bij terugbrenging scan je de QR-code op het bakje. Zolang de bakjes binnen 14 dagen worden teruggebracht, zijn er geen kosten aan verbonden. Als de terugbrengtermijn wordt overschreden, wordt een aankoopbedrag van €10 in rekening gebracht.

 

De vergoeding wordt automatisch afgeschreven via de Vytal-app. Om het bakje in de omloop te houden, kan deze ondanks een late en betaalde terugbrenging bij deelnemende partners worden ingeleverd. Voor horecaondernemers ligt er geen verantwoordelijkheid voor het naleven van de terugbrengtermijn, want dit wordt bij het scannen van de QR-code op het bakje via de app bijgehouden. Bij het terugnemen van het herbruikbare servies zijn individuele horecaondernemers bij Vytal ook verantwoordelijk voor het grondig reinigen van de bakjes, zodat ze weer in het herbruikbare systeem kunnen worden gebruikt. Vytal biedt verschillende modellen van take-away verpakkingen aan, zoals saladeschalen en sushibakjes.

Tiffin Loop: Statiegeldsysteem in de horeca met roestvrijstalen doos

Tiffin Loop is een start-up met als doel het verminderen van wegwerpverpakkingen voor take-away. Het team van Tiffin Loop heeft hiervoor een statiegeldsysteem ontwikkeld waarmee gasten gerechten van restaurants kunnen meenemen zonder plastic afval. Het principe is eenvoudig: bij het bestellen in het restaurant betaalt de klant een borg van 15 euro en ontvangt daarvoor in ruil zijn maaltijd in de zogenaamde Tiffin-box van roestvrij staal.

De box kan op elk moment worden teruggebracht bij een van de deelnemende horecaondernemingen, die de borg terugbetalen. Na een grondige reiniging gaan de verpakkingen opnieuw het systeem in. Horecaondernemingen worden partner van Tiffin Loop door een maandelijkse contributie van 19,95 euro te betalen. Restaurants in Berlijn, Hamburg en Keulen zijn in het voorjaar van 2021 gestart met het systeem en testen nu hoe de roestvrijstalen box wordt ontvangen. Geïnteresseerden kunnen het idee steunen of zich aanmelden als “ambassadeur” en het bijvoorbeeld promoten bij hun favoriete restaurant.

Conclusie

Aangezien de verplichting voor herbruikbare verpakkingen binnenkort van toepassing is, is het verstandig voor horecaondernemers om hier nu al actief mee bezig te zijn. In dit artikel hebben we tal van herbruikbare verpakkingen geïntroduceerd. Bij het kiezen van de juiste herbruikbare verpakking voor jouw bedrijf is het belangrijk om na te denken over welke optie het meest zinvol lijkt voor jouw klanten. Als je bijvoorbeeld bestellingen wilt serveren in herbruikbare verpakkingen zoals die van Vytal of Relevo, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat gasten een app moeten downloaden en zich moeten registreren voordat ze hun eerste bestelling plaatsen.

 

Bovendien moet bij deze herbruikbare opties ervan worden uitgegaan dat de gast zich al van tevoren heeft geïnformeerd over waar en hoe de herbruikbare verpakkingen verkrijgbaar zijn. Het statiegeldsysteem, zoals bijvoorbeeld bij Rebowl, is daarentegen sneller en voor iedereen toegankelijk. De gast moet echter bereid zijn om €5 aan statiegeld te betalen, dat hij bij het terugbrengen van de Rebowl terugkrijgt. De integratie en implementatie van het herbruikbare systeem in jouw bedrijf kan enige voorbereiding vergen; hoe eerder je dit regelt, hoe soepeler de overgang zal verlopen.

Contact Form DE
immergrün Logo
immergrün
Losteria
burgerme
Hans im Glück
Hans im Glück

Vraag nu een gratis afspraak aan:

  • Ontvang een gratis introductie tot de SIDES-software
  • Verhoog je omzet tot 40%
  • Bezorg bestellingen tot 3x sneller
  • 100% veilig en voldoet aan alle normen
immergrün Logo
immergrün
L'Osteria
burgerme
Hans im Glück
Hans im Glück

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie