Fooi in de horeca: wanneer moet het worden belast?
Fooien worden meestal gegevens in restaurants, hotels, taxi’s, garderobes en kappers. Maar hoe wordt fooi gedefinieerd en hoeveel is gebruikelijk? We leggen je uit wanneer het geven van fooi belastingvrij is en wanneer het belastbaar is.
Wat is fooi?
Fooi is een vrijwillige betaling voor een dienst zonder een wettelijke verplichting.
Sinds 2005 is de term fooi ook nauwkeurig gedefinieerd in het handelsreglement. Volgens deze definitie is een fooi: “een geldbedrag dat een derde zonder wettelijke verplichting aan een werknemer betaalt in aanvulling op een dienst die verschuldigd is aan de werkgever”.
De geschiedenis van fooi gaat ver terug. Al in de middeleeuwen was het gebruikelijk om een extra bedrag te betalen. Het werd gegeven aan een behulpzame ambachtsman, bode of dienstmedewerker. Van hen werd dan verwacht dat ze het gegeven bedrag gebruikten om op de gezondheid van de schenker te drinken.
Hoeveel fooi is gebruikelijk in de horeca?
In de horeca is het gebruikelijk om fooi te geven. De hoogte van de fooi hangt meestal af van de tevredenheid van de klant over de service. De gast beloont de vriendelijke service of het lekkere eten.
Volgens de algemene etiquette wordt meestal een bedrag van 5-10% bovenop de rekening gegeven. Dit betekent echter niet dat de fooi hoger moet zijn naarmate het bedrag van de rekening hoger is. Je kunt zelf bepalen hoe je de fooien verdeelt binnen het team.
Moet fooi worden belast?
In Nederland is de wetgeving over fooien in de horeca vastgelegd in de wet op de inkomstenbelasting en het arbeidsreglement. De wet op de inkomstenbelasting behandelt de belasting op fooien en het bedrijfsreglement bevat algemene bepalingen.
We hebben de belangrijkste informatie voor je samengevat:
Algemene wettelijke bepalingen
Volgens de wet op de handelsreglementering mag de werkgever het loon niet vervangen door fooien.
Fooien mogen niet met loon worden verrekend.
Bovendien is de werkgever niet verplicht om fooien te betalen tijdens vakantie of ziekte.
Belastingvrije fooien of belastbare fooien
Onder bepaalde voorwaarden zijn fooien eigenlijk belastingvrij volgens de wet op de inkomstenbelasting. Er zijn echter ook uitzonderingen.
Fooi is belastingvrij wanneer:
Het vrijwillig door een derde wordt betaald.
Het boven op het factuurbedrag wordt betaald.
Er een persoonlijke relatie bestaat tussen de gever van de fooi en de bediening. Dit betekent dat de gast de fooi direct aan de persoon betaalt die hem heeft bediend vanwege de goede service. In dat geval hoeft het niet te worden vermeld in de belastingaangifte. Er is geen limiet aan het bedrag.
Fooi is belastbaar wanneer:
De werkgever de fooi rechtstreeks ontvangt.
De fooi wordt verzameld in een pot en door de werkgever aan alle medewerkers wordt verdeeld, omdat er geen persoonlijke relatie is tussen de gever van de fooi en de ontvanger. De fooi wordt dan beschouwd als loon, omdat het door de werkgever wordt uitbetaald. Daarom moet het worden vermeld in de belastingaangifte en is het onderworpen aan belasting- en sociale verzekeringsbijdragen.
Het cruciale verschil is dus of de ontvanger een werknemer of de werkgever is. Als je als ondernemer zelf fooi ontvangt, wordt de betaling altijd beschouwd als bedrijfsinkomsten.
Snel en eenvoudig contactloos fooi geven
Tegenwoordig is het in de meeste landen, en inmiddels ook in Duitsland, gebruikelijk om minder met contant geld te betalen en meer met een pinpas of creditcard. Het is vaak onduidelijk of er fooi gegeven kan worden wanneer er met een kaart betaald wordt. Dat is natuurlijk in principe mogelijk. Restaurants hanteren echter verschillende methoden voor het ontvangen van fooien en hoe deze vervolgens bij het personeel terechtkomen, varieert ook.
Als je met een kaart betaalt, kun je in veel restaurants eenvoudig het betaalbedrag verhogen met het gewenste fooibedrag. Het totale bedrag wordt dan van de kaart afgeschreven. In dit geval moet de bediening echter bij het afrekenen aan het einde van de werkdag in het kassasysteem van de horeca het fooibedrag nog berekenen.
Dit is dus niet de gemakkelijkste manier. Een eenvoudigere oplossing zijn echter tools zoals Tippie, die je gemakkelijk en zonder gedoe kunt integreren in je eigen winkelprocessen met SIDES.
Met Tippie is geen app nodig. Klanten hoeven alleen maar een QR-code te scannen die door het restaurant wordt verstrekt met hun smartphone. In een paar seconden kunnen ze met één aanraking kiezen hoeveel fooi ze aan hun bediening willen geven via PayPal, Apple/Google Pay, Visa of Mastercard. De fooi wordt vervolgens belastingvrij rechtstreeks op de privébankrekening van het personeel gestort. Door de eenvoudige betaalmethode kan het personeel tot wel 30 procent meer fooi ontvangen dan normaal, terwijl het bedrijf minder administratief werk hoeft te verrichten.
Vraag nu een gratis afspraak aan:
- Ontvang een gratis introductie tot de SIDES-software
- Verhoog je omzet tot 40%
- Bezorg bestellingen tot 3x sneller
- 100% veilig en voldoet aan alle normen