Bespaar energie en geld in je horecazaak met deze 8 tips
In onze technologisch gefocuste maatschappij is er vrijwel geen enkel levensgebied dat nog zonder elektriciteit kan. Het energieverbruik neemt gestaag toe. Ook in de horeca. Dit is niet alleen problematisch voor je eigen financiën, maar vooral voor het milieu. Daarom moet je proberen het energieverbruik in je horecazaak efficiënt te gebruiken en de afzonderlijke processen controleren op energiebesparende maatregelen. Zelfs kleine maatregelen kunnen veel energie besparen.
8 nuttige energiebesparende maatregelen
In de horeca wordt het energieverbruik door vele factoren beïnvloed. Daarom is een eerste stap naar meer energie-efficiëntie het bekijken van het eigen energieverbruik.
Wij hebben punten met hoge kosten blootgelegd en laten je de verschillende probleemgebieden zien. Bovendien geven we aanbevelingen over hoe je ze met weinig moeite kunt repareren en zo geld kunt besparen.
Tip 1: Kookgedrag aanpassen
Zodat het personeel kan zien hoeveel elektriciteit het verbruikt, kun je een stroomindicator in de keuken installeren. Want als het personeel goed geïnstrueerd is en weet waar het op moet letten, zijn er veel besparingen mogelijk.
Bij het koken kan een onderscheid worden gemaakt tussen “energiearm” en “energierijk” voedsel. Daarom moeten gerechten die lang moeten koken of stoven zoveel mogelijk worden vermeden. Dat komt omdat rauwe gerechten en gestoomd, gestoofd of kort gebakken voedsel een aanzienlijk betere energiebalans hebben. En kleine kooktoestellen moeten worden gebruikt voor kleine bestellingen
Tip 2: Kies voor energiezuinige keukenapparatuur
Wanneer je nieuwe apparaten koopt, moet je energie-efficiënte kooktoestellen overwegen. Dit zijn bijvoorbeeld inductiekookplaten, combisteamers en goed geïsoleerde verwarmingskasten of waterreservoirs voor de vaatwasser.
De belangrijkste overweging bij de keuze van een toestel moeten de jaarlijkse bedrijfskosten zijn, niet de prijs van het product.
Tip 3: Verlichting optimaliseren
Fluorescentielampen kunnen veel elektriciteit besparen in restaurants, dus moet je gloeilampen en halogeenspots vervangen door LED’s. Met een looptijd van ongeveer 3.000 bedrijfsuren per jaar verdient deze aankoop zichzelf in minder dan een jaar terug.
Het gebruik van bewegingsdetectoren is de moeite waard in aangrenzende ruimten zoals magazijnen of toiletten. Dit om onnodig stroomverbruik te voorkomen.
Tip 4: Verwarming regelen
De kamertemperatuur in het eetgedeelte van je horecazaak moet worden ingesteld op maximaal 22 °C. In aangrenzende ruimten en na sluitingstijd moet de temperatuur lager zijn. Merk op dat een kamertemperatuur die slechts 1 graad lager is al ongeveer 6% verwarmingsenergie bespaart.
Laat het verwarmingssysteem regelmatig onderhouden.
Tip 5: Ventilatie correct instellen
Als je een ventilatiesysteem in de keuken hebt, moet je de filters regelmatig schoonmaken. Bovendien moet de ventilatie meerdere standen hebben en aangepast zijn aan de respectieve vraag. Je moet ook timers gebruiken. Met een timer kun je de bedrijfstijden van het ventilatiesysteem nauwkeurig regelen.
Tip 6: Koeling controleren
Maak optimaal gebruik van de opslagruimte en gebruik een paar goed gevulde koelkasten. Controleer de afdichtingen van je koelkasten en minibars, want zelfs kleine scheurtjes in de isolatie leiden tot grote verliezen. Plaats koelkasten in onverwarmde, goed geventileerde ruimten. Met de juiste locatie kun je tot 5 procent energie besparen voor elke 1° C verlaging van de omgevingstemperatuur. Voor elke 1°C die te laag is ingesteld, is ongeveer 4-6% meer energie nodig, dus kies de juiste koeltemperatuur. Het helpt ook regelmatig ijs te verwijderen en de condensors te reinigen.
Tip 7: deactiveer stand-by modus
Laat apparaten niet in stand-by staan als ze niet worden gebruikt. Dat komt omdat in deze modus nog steeds elektriciteit wordt verbruikt. Daarom kun je de apparaten die je niet gebruikt het beste uitschakelen. Je kunt dit gemakkelijk regelen met timers.
Tip 8: Aankondigingen bijvoegen
Gebruik ook hier en daar borden om de aandacht van je personeel te vestigen op deze aspecten van besparen. Een klein bordje op de lichtschakelaar met de tekst “lichten uit” bij het verlaten van de kamer herinnert het personeel eraan.
Conclusie: Neem een kijkje en vraag advies
Hoge energiekosten drukken natuurlijk je bedrijfsresultaat. Het is dus de moeite waard om de bovengenoemde energiebesparende maatregelen meteen goed te bekijken en uit te voeren. Maak je werknemers bewust van het thema energie-efficiëntie en de optimalisering ervan.
Het is ook nuttig advies in te winnen bij deskundige energieadviseurs die de exacte instellingen kunnen bepalen en aanpassen. Werk samen een lijst van prioriteiten uit en voer de maatregelen geleidelijk uit om het energieverbruik in je restaurant met succes te verminderen.
Vraag nu een gratis afspraak aan:
- Ontvang een gratis introductie tot de SIDES-software
- Verhoog je omzet tot 40%
- Bezorg bestellingen tot 3x sneller
- 100% veilig en voldoet aan alle normen