Verlaag je ziekteverzuim

Wat te doen tegen de coronagolf?

2 jaar in lockdown gezeten, terrassen dicht en avondklokken. Na veel maatregelen, vaccinaties en vaak aanpassen dachten wij als Nederland eindelijk helemaal af te zijn van corona. Je zou bijna kunnen zeggen dat mensen bijna gingen geloven dat het niet meer bestond. Echter is het tegendeel bewezen. Er is een nieuwe piek van coronabesmettingen. meer dan 70% van de mensen die zich laat testen zijn positief. 

Dit betekent dat iedereen weer wat voorzichtiger moet zijn. Zeker de horeca waarbij ziekteverzuim en personeelstekort al een groot probleem is. Hieronder gaan we dan ook uitleggen wat je kan doen om hoger ziekteverzuim te voorkomen, het personeelstekort (deels) kan opvangen en hoe SIDES hiermee kan helpen.

Google my Business

Wat is de huidige corona situatie?

De eerste maanden van 2022 gingen goed. Het aantal besmettingen daalde, de vaccinatiegraad ging omhoog en iedereen pikte langzamerhand het ”normale” leven weer op. Echter is dit in de laatste maanden weer omgeslagen. Corona heeft weer een opkomst gemaakt in het dagelijks leven. Momenteel zijn de cijfers van positieve testen weer enorm aan het stijgen. Duidelijk is wel te zien dat het aantal ziekenhuisopnames een stuk lager liggen dan in 2020 en 2021.

Tegenwoordig worden er meer dan 6000 positieve tests per week afgenomen bij de GGD. Dit lag in mei op 1100. Hieruit is op te maken dat corona weer een grote impact heeft op het dagelijkse leven maar ook op het horecaleven. 

Niet alleen corona heeft een enorme impact op het horecaleven. Samen met de stijgingen van positieve coronatesten is er ook een enorm personeelstekort. 43% van de horecaondernemers geeft aan dat het personeelstekort dat momenteel speelt de grootste belemmering is. Zeker met de zomer die in volle gang is en de vakanties die zijn gestart is dit de periode voor terrassen, restaurants en bezorgservices. Neem hierbij dat de coronabesmettingen enorm toenemen en het ziekteverzuim hierdoor hoger ligt. Dit levert veel frustraties en problemen op voor horecaondernemers.

Het ziekteverzuim is dan ook gestegen met 37% ten overstaan van 2019 (voor corona). Hierdoor zitten veel horecaondernemers met hun handen in het haar hoe zij deze periode moeten gaan aanpakken. Want na 2 jaar weinig tot geen inkomen is een warme zomer de ideale periode om omzet te draaien. Hieronder geven we tips hoe om te gaan met corona en zo de besmettingen zo laag mogelijk te houden en hoe om te gaan met het personeelstekort. 

Google my Business

Tips om coronabesmettingen tegen te gaan

1. Bestelzuilen: Met het gebruik van bestelzuilen hoeft het personeel minder in aanraking te komen met klanten. Hierdoor wordt het risico op besmettingen kleiner.

2. QR code bestellingen: De QR code was misschien de meest gebruikte zin in 2021. Maar een QR code kan ook gebruikt worden voor het bestellen. Met een QR code aan tafel kan de klant zelf bestellingen plaatsen door de QR code te scannen. Hierdoor heeft het personeel minder touch points met de klant.

3. De basisadviezen: In de afgelopen 2 jaar zijn er een aantal regels opgesteld. Deze regels zijn met de nieuwe coronagolf nog steeds van belang om de verdere verspreiding tegen te gaan. Denk hierbij aan handen wassen, hoesten in je elleboog, testen en vaccineren.

Niet alleen corona heeft een enorme impact op het horecaleven. Samen met de stijgingen van positieve coronatesten is er ook een enorm personeelstekort. 43% van de horecaondernemers geeft aan dat het personeelstekort dat momenteel speelt de grootste belemmering is. Zeker met de zomer die in volle gang is en de vakanties die zijn gestart is dit de periode voor terrassen, restaurants en bezorgservices. Neem hierbij dat de coronabesmettingen enorm toenemen en het ziekteverzuim hierdoor hoger ligt. Dit levert veel frustraties en problemen op voor horecaondernemers.

Het ziekteverzuim is dan ook gestegen met 37% ten overstaan van 2019 (voor corona). Hierdoor zitten veel horecaondernemers met hun handen in het haar hoe zij deze periode moeten gaan aanpakken. Want na 2 jaar weinig to geen inkomen is een warme zomer de ideale periode om omzet te draaien. Hieronder geven we tips hoe om te gaan met corona en zo de besmettingen zo laag mogelijk te houden.

Google my Business

Tips om het personeelstekort op te vangen

1. Bestelzuilen: De bestelzuil is niet alleen handig om de mogelijke besmettingen te verkleinen. Dankzij de zelf service kunnen klanten zelf hun bestelling maken, uitvoeren en afrekenen zonder tussenkomen van personeel. Hierdoor is er minder personeel nodig bestellingen op te nemen en nemen de wachtrijen af.

2. Personeelsbeheer: Door gebruik te maken van een goed personeelsbeheer zorg je dat het stukje personeel soepel en gemakkelijk verloopt. Denk hierbij aan plannen, salaris en administratie. Door gebruik te maken van goede personeelsplanning software kunnen bepaalde acties makkelijker worden uitgevoerd of zelfs geautomatiseerd worden. Hierdoor komt er personeel vrij om andere taken op te pakken.

3. Keuken software: Buiten een goed personeelsbeheer is keuken software net zo belangrijk. Door gebruik te maken van keuken schermen en een de juiste keuken software kunnen processen makkelijker worden gemaakt en geldt hierbij hetzelfde als bij de personeelsplanning software. Hoe soepeler het proces, des te meer het personeel zich kan focussen op andere taken.

Conclusie

Eén ding wat zeker is, corona zal niet meer verdwijnen in het dagelijks leven. Het is dan ook van belang om de tips te bekijken om de mogelijkheid tot besmettingen te verkleinen. Waardoor het personeel minder risico loopt om besmet te raken, hierdoor ziek te worden en thuis te komen zitten met een al groeiend personeelstekort.

Ook het personeelstekort is momenteel nog een groot probleem. Ook hier is het van belang om processen te verbeteren en waar kan, te automatiseren. Dankzij verschillende de verschillende software oplossingen van SIDES kunnen processen versoepeld worden en kan het personeel zich focussen op andere taken.

Al met al is het vooral van belang om processen te verbeteren en te automatiseren waar kan. SIDES heeft hierbij een enorme catalogus aan modules die jouw horecaonderneming kan helpen met de groeiende coronabesmettingen en het oplopend personeelstekort.

 

Ben je al SIDES-klant?

eatDOORI
Losteria
burgerme
USHI Logo
USHI

Vraag nu een gratis afspraak aan:

  • Ontvang een gratis introductie tot de SIDES-software
  • Verhoog je omzet tot 40%
  • Bezorg bestellingen tot 3x sneller
  • 100% veilig en voldoet aan de belastingdienst
eatDOORI
Losteria
burgerme
USHI Logo
USHI