Vertical Urban Gardening: trends voor Urban horeca
In de samenleving groeit het bewustzijn voor gezonde voeding, duurzaamheid en het milieu voortdurend. Ook in de grote steden wordt er veel waarde gehecht aan een duurzame levensstijl. De foodtrend Urban Farming is daarom niet meer weg te denken. Stedelingen willen weten uit welke ingrediënten hun voedsel bestaat, onder welke milieu- en arbeidsomstandigheden dit geproduceerd is en eisen meer regionale producten.
Wat zijn Urban Farming, Urban Gardening en Vertical Farming?
Er is momenteel geen exacte definitie van Urban Farming. Urban Farming verwijst naar alle vormen van tuinieren in stedelijke gebieden die voedsel produceren. Binnen deze term kan verder worden gedifferentieerd. De bijbehorende term Vertical Urban Gardening beschrijft de teelt van groenten op balkons of in gemeenschappelijke tuinen. Dit wordt door individuele stadsbewoners of kleine groepen gedaan voor eigen gebruik en zelfvoorziening. Al in de jaren 70 werd dit duurzame concept in New York geïntroduceerd. Op daken en groene stroken ontstonden stedelijke oases waar groenten voor eigen gebruik werden gekweekt.
Urban Farming gaat echter nog een stap verder en verwijst naar grotere landbouwoppervlakken in de stad, zoals braakliggende terreinen, daken of gevels van huizen. Hierbij staat commercieel belang voorop, met het doel om voedsel te leveren voor een grotere bevolkingsgroep.
Door het tekort aan ruimte in steden, werd in 2001 aan de Columbia University in New York nagedacht over hoe meer voedsel op minder oppervlakte kan worden geproduceerd. Dit leidde tot de ontwikkeling van Vertical Urban Farming, oftewel het verplaatsen van landbouw naar de verticale ruimte. Het verticaal plaatsen van gewassen aan stedelijke hoogbouw, gevels van huizen of met behulp van speciale installaties, werd een belangrijk en toekomstbestendig concept waar nu ook vele architecten, wetenschappers en politici belangstelling voor hebben.
Teeltmethoden bij Vertical Farming
Vertical Farming is de commerciële verticale teelt van planten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier teelttechnieken: Hydroponics, Aquaponics, Aeroponics en kassen. Alle vier methoden voorzien de planten van water en daarin opgeloste voedingsstoffen.
Aquaponics – Een combinatie van Hydroponics en aquacultuur, waarbij vissen en planten samen in een geïntegreerd systeem worden gekweekt. De afvalstoffen van de vissen leveren voeding voor de planten en de planten filteren het water voor de vissen.
Hydroponics – De planten worden zonder of met zeer weinig aarde geteeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van minerale voedingsoplossingen in een waterig medium. Alleen de wortels worden aan de oplossing blootgesteld.
Aeroponics – De planten worden in een gesloten kringloopsysteem gekweekt, waarbij de wortels worden blootgesteld aan een voedingsrijke nevel. Er wordt geen grond gebruikt en meestal worden LED-lampen ingezet.
Kassen – Gesloten installaties met systemen voor het regelen van licht, temperatuur, vochtigheid, CO2 en plantenvoeding voor een maximale plantproductie gedurende het hele jaar.
Werkgevers moeten altijd volgens de regels handelen. Bijvoorbeeld bij geluidsbescherming moet rekening worden gehouden met de nachtrust om 22.00 uur, zowel binnen als buiten.
Ook moeten de medewerkers worden getraind in het correct en ergonomisch tillen van zware lasten of hoe een gewonde medewerker bij ongevallen snel eerste hulp kan krijgen met behulp van de EHBO-koffer.
Voordelen van Vertical Farming
Vertical Farming biedt zowel economische als ecologische voordelen. We hebben de belangrijkste voor je samengevat:
Dankzij het gesloten systeem ontbreken externe milieufactoren, waardoor de opbrengsten voorspelbaar zijn.
De behoefte aan chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt verminderd en is lager.
Water en voedingsstoffen kunnen worden afgestemd op de plant, bespaard en gerecycled worden.
Lokale productie maakt korte transportwegen naar eindgebruikers mogelijk. Hierdoor kunnen importen worden verminderd en de CO2-uitstoot worden verlaagd.
De energiebehoefte kan worden gedekt door hernieuwbare energiebronnen.
Er wordt aanzienlijk minder water verbruikt.
Bodems worden niet overbemest en nitraat wordt niet uitgewassen.
Landbouwgrond kan worden gerenatureerd.
Volgens Naturefund zouden Vertical Farms tot 95 procent minder water en 75 procent minder meststoffen nodig hebben dan de teelt in de conventionele landbouw.
Natuurlijk zijn er ook nadelen: Zo kunnen helaas niet alle gewassen zonder velden worden geteeld. Maïs of tarwe groeien bijvoorbeeld beter in de grond. En juist deze voedingsmiddelen behoren tot de basisbehoeften en worden in grote hoeveelheden geconsumeerd.
Met name door het gebruik van LED-lampen is het energieverbruik van verticale indoorboerderijen zeer hoog. Deze lampen verbruiken niet alleen energie tijdens het gebruik, maar ook tijdens de productie en verwijdering. Daarom moet het energieverbruik worden geoptimaliseerd door een efficiëntere verlichtingsstrategie, zoals het gebruik van groene energie.
Vertical Farming restaurants in steden
De horeca speelt in op de behoeften van haar klanten, die meer regionaliteit, localiteit en duurzaamheid in hun eten wensen. Daarom kiezen veel horecaprofessionals ervoor om hun eigen voedsel te verbouwen. De Vertical Farm-To-Table restaurants zijn nog relatief nieuw, maar wereldwijd al getest. Met het vitrinesysteem kunnen horecaprofessionals kruiden en groenten efficiënt, ecologisch en zo dicht mogelijk bij de plaats van verkoop kweken. Dit biedt een hoge productkwaliteit en -versheid, en zorgt natuurlijk voor een bijzondere smaakervaring. Gasten zien niet alleen wat er op hun bord komt, maar ook waar het vandaan komt en wie het heeft gemaakt. Deze transparantie over de herkomst van voedsel wordt dan ook met enthousiasme ontvangen.
Daarnaast biedt de esthetiek en de belevingswaarde van de verticale boerderijen restaurants een grote meerwaarde. Horecaprofessionals kunnen de glazen kassen functioneel en harmonieus in hun interieur integreren, wat hen visueel onderscheidt van de concurrentie, een duidelijke verrijking. Bovendien biedt de mogelijkheid om het personeel of zelfs de gasten zelf aan tafel te laten oogsten een reeks nieuwe manieren om een eetruimte te activeren.
Conclusie
Urban Farming zal de klassieke landbouw niet kunnen vervangen. Maar het kan wel helpen om anders te denken, de landbouwsector te veranderen en de voordelen van alle mogelijke teeltmethoden voor voedselproductie optimaal te benutten. Voor de stedelijke bevolking biedt Urban Farming een bewustere omgang met voedsel, en bewoners kunnen actief hun omgeving mee vormgeven.
Het zelf verbouwen van voedsel is ook goed voor het milieu. Aan de ene kant kunnen de vele planten helpen om de biodiversiteit, bijvoorbeeld van insecten, te behouden. Aan de andere kant binden de vele groene ruimtes in de stad CO2 en zorgen ze zo ook voor betere luchtkwaliteit. Restaurants die duurzaamheid in hun concept integreren, kunnen gebruikmaken van indoor farming-systemen en profiteren van de lokale herkomst van producten, energiebesparingen en verantwoorde transportafstanden.
Vraag nu een gratis afspraak aan:
- Ontvang een gratis introductie tot de SIDES-software
- Verhoog je omzet tot 40%
- Bezorg bestellingen tot 3x sneller
- 100% veilig en voldoet aan alle normen