Horecatrends

Kunstmatige intellegentie: robots voor de horeca?

Kunstmatige intelligentie (KI) is uitgegroeid tot een essentiële drijvende kracht voor innovatie in de horeca en belooft de sector in de komende jaren duurzaam te transformeren. Het huidige gebruik van KI in horecabedrijven biedt al een scala aan mogelijkheden om processen te optimaliseren en de efficiëntie te verhogen. Van chatbots voor klantinteractie tot gepersonaliseerde menuaanbevelingen, deze technologieën vergemakkelijken niet alleen de bedrijfsvoering, maar stellen restauranthouders ook in staat om hun klanten beter te begrijpen en op maat gemaakte aanbiedingen te ontwikkelen.

 

Met de groeiende digitale transformatie is er veel potentieel voor verbetering op het gebied van personeelsplanning, wat vooral in de horeca goed kan worden benut. Hier stelt SIDES nieuwe normen. De personeelsplanning software vergemakkelijkt de effectieve monitoring en optimale inzetplanning van medewerkers voor verantwoordelijken voor personeel. Door middel van een individuele productiviteitsanalyse ontvangen zij real-time informatie over hoe effectief en productief hun teams werken in de verschillende vestigingen – allemaal handig en op elk moment toegankelijk vanaf elke locatie.

 

SIDES vormt dus niet alleen de toekomst van de horeca door innovatieve oplossingen, maar stelt bedrijven ook in staat om hun processen efficiënt en transparant te beheren.

Wat verstaat men onder kunstmatige intelligentie?

De term kunstmatige intelligentie is moeilijk eenduidig te definiëren. Over het algemeen kan worden gezegd dat er geen algemeen aanvaarde definitie van kunstmatige intelligentie bestaat – omdat ook de definitie van intelligentie niet eenduidig is gedefinieerd. De term betekent in het Engels zoveel als “Artificial Intelligence” – en het tweede woord op zichzelf – Intelligence.

Dit betekent niet alleen intelligentie, maar kan ook worden vertaald als informatie. Men zou daarom ook kunnen spreken van kunstmatig gegenereerde informatie – oftewel gegevens en feiten die door middel van machines worden verzameld, samengevat, geïnterpreteerd en beschikbaar gesteld. Deze kunnen vervolgens onder andere door restauranthouders worden gebruikt voor operationele beslissingen.

Horecarobots & KI-tools voor meer efficiëntie

Robotkeukens die volledig automatisch bowl- of pastagerechten bereiden, zijn al gevestigd in metropolen. Bovendien zou de bezorging van voedsel door robots en drones wereldwijd realiteit kunnen worden. Voorspellingen suggereren dat het wereldwijde marktvolume van bezorgrobots tegen 2026 zal stijgen tot 957 miljoen dollar, wat bijna vijf keer zoveel is als in 2021. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat pizza en andere gerechten in Duitsland niet meer alleen per e-bike of auto aan de deur worden gebracht. Maar er zijn al twee grote gebieden in de horeca waar kunstmatige intelligentie wordt ingezet. Het eerste gebied is het ondersteunen van bedrijven op het gebied van planning en prognose. Diverse bedrijven hebben al oplossingen ontwikkeld voor de sector, die bijvoorbeeld zorgen voor meer efficiëntie en dus een betere winstgevendheid of rendabiliteit door middel van gegevensanalyse voor inkoop en voedselbereiding.

Met de voorraadbeheersoftware voor de horeca van SIDES kunnen doelstellingen voor voorraadgebruik worden ingesteld. De software berekent vervolgens op basis van recepten en verkochte hoeveelheden het huidige voorraadgebruik relatief en absoluut. Als restauranthouder zie je dan mogelijke afwijkingen. De basisvereiste hiervoor is dat het voorraadbeheersysteem up-to-date is en dat de waarden van de voorraden, zoals grondstoffen en hun inkoopprijzen, zijn ingevoerd.

De software van MenuKit laat dit duidelijk zien: tot op heden heeft de softwareoplossing al meer dan 21.000 recepten berekend en biedt het gebruikers, waaronder koks en onervaren bedienend personeel, in de keuken de mogelijkheid om recepten aan te maken, het voorraadgebruik met één druk op de knop te optimaliseren en processen te vereenvoudigen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor creativiteit – bijvoorbeeld het testen van nieuwe recepten of het schrijven van een nieuwe menukaart. Een enorme stap richting efficiënt keukenbeheer

Trendanalyse met KI

Het Tastewise-tool is een goed voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie ondersteunend kan zijn in de horeca. Het platform voor voedselmerken analyseert honderdduizenden menu’s en miljoenen social media-berichten die met voedsel te maken hebben: welke gerechten worden vaak gepost? Zijn er innovatieve ontwikkelingen? Is een gerecht momenteel populair in mijn stad? En waar kan ik mijn concept positioneren?

In feite doet Tastewise wat restauranthouders normaal gesproken doen als ze iets spannends ontdekken in een ander restaurant: ze schrijven het op of maken er een foto van. Het enige verschil: de software doet dit volledig automatisch en op veel grotere schaal. Op deze manier worden vraag- of behoeftegebieden ontdekt en kunnen er nieuwe producten voor de gasten worden ontwikkeld.

Vermindering van voedselverspilling

Terwijl KI-tools zoals MenuKit en Tastewise zich bezighouden met het invoeren van ideeën voor nieuwe gerechten en hun efficiënte bereiding in de keuken, richten tools zoals Kitro en Winnow zich op het verminderen of voorkomen van voedselverspilling in de horeca met behulp van kunstmatige intelligentie.

Hoeveel voedsel wordt er weggegooid door jouw eigen bedrijf? Om dit te achterhalen, zou er de mogelijkheid zijn om handmatig organisch afval te meten, te wegen en verschillende soorten weggegooid voedsel te analyseren. Maar dat is noch prettig noch efficiënt. Hier nemen KI-tools zoals Kitro en Winnow deze taak over: in beide systemen scant een camera het weggegooide voedsel en koppelt het aan een productcategorie. Daarnaast bevindt zich onder de afvalcontainers een weegschaal die het geproduceerde afval weegt. Er wordt zelfs berekend wat het kost of hoeveel geld er zou kunnen worden bespaard door het te vermijden. Hierdoor kan nauwkeurig worden berekend welke producten minder moeten worden ingekocht, recepten moeten worden herzien of uitgiftehoeveelheden moeten worden aangepast, om uiteindelijk geld te besparen.

Digitale keukenassistentie & robots: Horeca van de toekomst

Het tweede grote gebied in de horeca waar al kunstmatige intelligentie wordt toegepast, is de productie in de keuken en de servicegebieden. Het is waarschijnlijk dat horecarobots hun intrede zullen doen in keukens. Enkele praktijkvoorbeelden: het Berlijnse start-up Aitme heeft een volledig geautomatiseerde robotkeuken ontwikkeld. Dit kan men zich voorstellen als volgt: de horecarobots stellen binnen enkele minuten zelfstandig bowls samen – gebraden, gestoofd enzovoort kan het systeem (tot nu toe nog niet) niet bereiden. Een ander, vergelijkbaar systeem uit Leipzig is de Davinci Kitchen, een robotkeuken die zonder menselijke tussenkomst verse pastagerechten kan bereiden.

Deze op AI gebaseerde machines kunnen onder andere worden ingezet in kantines zonder volwaardige keuken of als moderne self-service kiosk. Het is ook denkbaar dat dergelijke tools worden “aangenomen” in een ghost kitchen. Het is echter zeker mogelijk dat dergelijke systemen in keuken van verschillende horecabedrijven fysiek belastende en repetitieve taken (zoals het snijden of schillen van fruit en groenten) overnemen. Ze zullen waarschijnlijk niet het menselijke keukenteam vervangen in door de eigenaar geleide, klassieke restaurants, maar zullen hen zeker ondersteunen.

Conclusie

Het beroep van kok zal de komende jaren sterk veranderen. Hoewel horecarobots niet van de ene op de andere dag het werk zullen overnemen, is er meer dan ooit behoefte aan culinaire vaardigheden, vakmanschap en creativiteit, evenals aan het vermogen en de bereidheid om digitale processen te beheren en te controleren. Kunstmatige intelligentie zal eerder een ondersteunende rol spelen: het helpt bij het nemen van strategische beslissingen op een gerichtere en minder intuïtieve manier, en tegelijkertijd dient het als verlichting voor operationele processen. Dit komt ten goede aan de horecaondernemers, vooral gezien het toenemende personeelstekort in de horeca. Idealiter zal kunstmatige intelligentie uiteindelijk zorgen voor nog meer tijd voor productieve creativiteit in de horeca.

 

1 Statista, Statista GmbH, 02. Januar 2024, https://de.statista.com

Contact Form DE
immergrün Logo
immergrün
Losteria
burgerme
Hans im Glück
Hans im Glück

Vraag nu een gratis afspraak aan:

  • Ontvang een gratis introductie tot de SIDES-software
  • Verhoog je omzet tot 40%
  • Bezorg bestellingen tot 3x sneller
  • 100% veilig en voldoet aan alle normen
immergrün Logo
immergrün
L'Osteria
burgerme
Hans im Glück
Hans im Glück

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie