Restaurant opening

Horeca-uitrusting: Wat behoort tot de basisuitrusting?

Het bedrijfsconcept staat, de financiering is geregeld en er is een geschikte locatie gevonden. Maar er zijn nog veel dingen om over na te denken voor de opening. Nu is het tijd voor de horeca-uitrusting, welke een beslissende rol speelt in het succes. Wat valt onder de horeca-uitrusting en aan welke inventaris moet je denken?

Welke horeca-uitrusting hoort thuis in de keuken?

De keuken en koelruimte vormen meestal de grootste kostenpost bij de inrichting, maar het zijn nu eenmaal de belangrijkste ruimtes in het restaurant om goed te kunnen werken en je gasten een onvergetelijke avond te bezorgen.

 

Bovenal heb je een goed doordacht keukenontwerp nodig, afgestemd op de vereisten van de apparatuur en werkprocessen, zodat efficiënt en soepel kan worden gewerkt. De indeling en uitrusting van de keuken moeten zijn afgestemd op de behoeften van jouw horeca-concept. Hierbij moet je ruimtebesparend inrichten en korte looproutes in acht nemen.

 

Tot de basisuitrusting in een restaurant behoren passende grootkeukentechniek, koel- en spoeltechniek, roestvrijstalen meubels en keukengerei. Het hart van elke horecakeuken zijn de oven en het fornuis. Hierbij moet je zowel letten op krachtige grootapparaten als op het energieverbruik.

Tip: Het is de moeite waard om te investeren in een oven met een praktische zelfreinigingsfunctie. Deze wordt in het reinigingsprogramma zo sterk verhit dat etensresten en vetten tot stof vergaan, die dan eenvoudig kunnen worden weggeveegd.

 

Een afzuigkap en een ventilatiesysteem, die centraal boven de kookapparatuur aan het plafond zijn bevestigd, voorkomen dat de geuren, dampen en vetten die tijdens het koken ontstaan, zich via de lucht op apparaten en oppervlakken afzetten en zorgen ook voor een betere luchtcirculatie. Verwisselbare filters zorgen voor gemakkelijk onderhoud en reiniging.

 

In een grootkeuken moeten natuurlijk voldoende tafels, werkbladen en plaatsen voor het neerzetten van de voorbereide gerechten aanwezig zijn. Werkbladen moeten van gemakkelijk afwasbaar en onderhoudsvriendelijk roestvrij staal zijn. Het belangrijkste naast de gerechten is hygiëne. Elke avond na sluitingstijd moeten apparaten en oppervlakken worden schoongemaakt en gedesinfecteerd.

 

Andere elektrische apparaten

Een ander elektrisch apparaat dat in een horecakeuken thuishoort, is een frituurpan. Hiermee kun je niet alleen frietjes en kroketten, maar ook veel andere gerechten bereiden. Tip: Om te voorkomen dat de smaakstoffen van de gerechten zich vermengen en de schnitzels plotseling naar vis smaken of ruiken, moet de frituurpan altijd minstens twee afzonderlijke kookcompartimenten hebben.

Om gerechten te gratineren heb je een salamandergrill nodig. De verwarmingselementen zitten bij dit apparaat boven de gerechten en genereren sterke bovenwarmte. Op een lage stand kun je de gerechten ermee warm houden, op volle kracht kun je ermee gratineren en gratineren.

 

Een professionele vaatwasser is onmisbaar. Deze werkt met zeer heet water, dat onder hoge druk op het servies wordt gespoten. Spoelbakken zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, afhankelijk van de behoefte. Hoogwaardige koelkasten en vriezers zijn ook belangrijk om aan de hygiënevoorschriften in de horeca te voldoen. Als je voldoende ruimte hebt, zou je zelfs kunnen overwegen om een aparte koelruimte te installeren. Om bereide gerechten te koelen is een saladette of een mobiele saladebar ook erg handig.

Keukengerei

Belangrijk zijn ook diverse keukenhulpen en servicebenodigdheden. Denk hierbij aan: keukenmessen, kook- en opscheplepels, bakken, pannen en potten in verschillende maten, snijplanken, dienbladen, serveerwagens, kelnerportemonnees, kassierholsters, kelnernotitieblokken of tegenwoordig liever tablets, enzovoort.

 

Je kunt het beste digitale mogelijkheden benutten en investeren in een keukenmanagementsoftware die processen in je keuken automatiseert en digitaliseert. Houd alles in de gaten op het keukenscherm en richt je op de optimalisatie van de werkprocessen.

 

Ook een horecakassasysteem behoort tot de basisuitrusting in restaurants en is afgestemd op jouw eisen. Het beheert de volledige bedrijfsvoering. Van bestellingen en transacties tot aan klantenbeheer en activiteitenrapporten, alles kan hiermee worden geregeld. Met een cloudgebaseerd kassasysteem worden alle processen gedigitaliseerd en geoptimaliseerd. Dit vereenvoudigt het dagelijkse werk voor je medewerkers.

Welke basisbenodigdheden zijn nodig in het kantoor en de opslagruimte?

Ook aan een kantoor en een opslagruimte moet worden gedacht bij de horeca-uitrusting. Koop daarvoor het benodigde kantoormateriaal. Denk ook aan praktische rekken van wasbaar materiaal, voorraadpotten en -bakken voor de opslag van droge/niet-bederfelijke voedingsmiddelen.

Belangrijke reinigingsapparaten en schoonmaakproducten, zoals vuilniszakken en schoonmaakmiddelen, moeten apart worden bewaard. Let erop dat deze voldoen aan de strenge hygiënevoorschriften.

Een eetzaal met aantrekkelijk meubilair, tafelaccessoires en meer

Om een unieke en comfortabele sfeer te creëren, moet de inrichting van de eetzaal uitnodigend zijn en zorgen voor een aangenaam verblijf. Tafels en stoelen of banken, decoratieve elementen zoals bloemen, tafelkleden, servetten, glazen en het servies – stem alles af op je doelgroep en het algehele concept van je restaurant. Zitgroepen moeten verplaatst kunnen worden, afhankelijk van de behoeften en gelegenheden.

 

Voor glazen, servies en bestek kun je als vuistregel aanhouden dat je driemaal het aantal zitplaatsen nodig hebt. Het ontwerp moet passen bij het totale concept. Daarnaast moet je letten op goede kwaliteit, omdat servies, glazen en bestek in horecagelegenheden intensief worden gebruikt. Borden moeten vaatwasmachine- en magnetronbestendig, stapelbaar en niet te zwaar zijn, zodat het personeel ook een grotere stapel borden kan afruimen. Glazen moeten breukvast en vaatwasmachinebestendig zijn. Het bestek moet roestvrij, robuust en vaatwasmachinebestendig zijn.

 

Tafeltextiel moet voldoen aan de behoeften van de horeca en bestand zijn tegen vuil en slijtage.

De kleding van je werknemers moet ook je restaurant weerspiegelen en dienen als bedrijfsidentiteit. Uniforme kleding maakt het ook makkelijker voor je gasten om je bedienend personeel te herkennen.

 

Daarnaast kan de kleding ook een veiligheidsaspect hebben, omdat het je medewerkers in de keuken bijvoorbeeld beschermt tegen heet vet of stoom. Bovendien is werkkleding verplicht in de horeca vanwege hygiënevoorschriften, om verontreiniging van voedsel te voorkomen.

Wat je nodig hebt voor de buitenruimte

Als je een buitenruimte hebt en voldoende budget, is het aan te raden om deze ook in te richten om nog meer gasten te kunnen ontvangen. Vooral in de zomer vindt het belangrijkste deel van de business buiten plaats en door de coronasituatie van de afgelopen jaren heb je de mogelijkheid om je horecavoorzieningen naar buiten te verplaatsen. De ruimte moet daarom uitnodigend en gezellig zijn.

 

Let hierbij op het volgende:

 • Een robuuste overkapping en windscherm
 • Weerbestendige tafels en banken
 • Decoratie, zoals mooie lampionnen en kaarsen
 • Slimme beplanting, bijvoorbeeld nuttig als schaduwmaker
 • Eventueel een vitrinekast met QR-code waarin je (digitale) menukaart te vinden is
 • Klimaatvriendelijke infraroodverwarmers voor de koude dagen
 • Zorg ervoor dat de ruimte toegankelijk is voor al je gasten, zodat deze barrièrevrij bereikbaar is

Vergeet het sanitair niet!

Hygiëne in de sanitaire ruimte is absoluut noodzakelijk. De meeste gasten koppelen de netheid van deze ruimte terecht aan de hygiëne in de keuken.

 

Ook hier brengen je gasten tijd door en dat moet je in je planning meenemen. Toiletrolhouders, handdrogers, hygiënezakjes en -dispensers, evenals zeepdispensers zijn een must. Om aan de behoeften van al je gasten te voldoen, moet je ook aan een aankleedtafel denken. Met speciale attenties zoals handcrème of specifieke hygiëneproducten zoals tampons maak je niet alleen een goede indruk, maar blijf je ook in de herinnering van je gasten. Met wat kleur, een paar planten en behaaglijk licht kun je een aangename en passende sfeer creëren. Ook sfeervolle muziek wordt gewaardeerd.

Conclusie

In principe moet je bij het inrichten en uitrusten van je horecazaak letten op kwaliteit, functionaliteit en design. Het is kostbaar om een horecazaak van hoge kwaliteit in te richten, maar het loont zich. Hoogwaardige uitrusting gaat langer mee.


Denk van tevoren na over het gebruik van inventaris die gemakkelijk te onderhouden is en zorg ervoor dat de keukeninventaris functioneel is samengesteld en dat de gekozen uitrusting voldoende stabiliteit en duurzaamheid heeft. Het ontwerp van de uitrusting moet passen bij jouw horecazaak en doelgroep.

Contact Form DE
immergrün Logo
immergrün
Losteria
burgerme
Hans im Glück
Hans im Glück

Vraag nu een gratis afspraak aan:

 • Ontvang een gratis introductie tot de SIDES-software
 • Verhoog je omzet tot 40%
 • Bezorg bestellingen tot 3x sneller
 • 100% veilig en voldoet aan alle normen
immergrün Logo
immergrün
L'Osteria
burgerme
Hans im Glück
Hans im Glück

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie