Restaurantopening & ondernemingsplan voor de horeca

Eenvoudig een ondernemingsplan voor de horeca opstellen

Wie zijn eigen restaurant wil openen, zou van tevoren ook een ondernemingsplan moeten opstellen voor de horeca. Niet alleen het bedrijfsidee of de productbeschrijving moet hierin worden beschreven, maar ook een gedetailleerde strategie over hoe je de lopende zaken in je restaurant gaat aanpakken. Er moet niet alleen aandacht worden besteed aan de inhoud, maar ook aan de vorm, het taalgebruik en de reikwijdte. Hiervoor zijn online veel hulpmiddelen beschikbaar die je kunt gebruiken ter oriëntatie.

Wat is een ondernemingsplan?

Terwijl het opstellen van een ondernemingsplan voor sommige mensen slechts een zware last is, zien anderen het als de perfecte kans om hun toekomstige bedrijfsideeën op papier te zetten.

Bij het schrijven van het ondernemingsplan moet altijd in gedachten worden gehouden dat de lezer waarschijnlijk geen ervaring heeft in de horeca. Bankmedewerkers, investeerders en andere externe instellingen zullen mogelijk niet bekend zijn met termen als arroseren, schicken of bruch. Daarom moet het uiteindelijke ondernemingsplan begrijpelijk zijn voor elke leek.

Een ondernemingsplan, ook wel bekend als een bedrijfsplan, omvat een gestructureerde en gedetailleerde beschrijving van jouw bedrijfsidee. Het laat zien hoe je dit in de praktijk wilt realiseren. Tegelijkertijd wordt aandacht besteed aan zowel de oprichting zelf als de toekomstige bedrijfsopbouw. Hierdoor wordt de nodige strategie voor de uitvoering van het concept getoond. Het ondernemingsplan kan nodig zijn voor potentiële investeerders of simpelweg als een eigen richtlijn om het ondernemingsplan uit te werken.

Wat omvat een ondernemingsplan voor de horeca?

Over het algemeen bestaat een ondernemingsplan uit vier grote secties. In het begin wordt een samenvatting, ook wel een Executive Summary genoemd, van het hele plan gemaakt. Hierin moeten alle onderwerpen van het volledige ondernemingsplan in beknopte vorm worden opgenomen en worden samengevoegd tot ongeveer 2 tot 3 pagina’s. Hiermee wordt aan het begin meteen een snel overzicht van het project gegeven, en begrijpt elke lezer het concept in het kort. Vervolgens komt het tekstgedeelte dat het bedrijfsidee en de uitvoering beschrijft. Naast het bedrijfsidee en de demonstratie van de productvoordelen voor de toekomstige klantenkring, moeten ook andere onderwerpen worden vermeld.

In het gedeelte over verkoop en concurrentie worden bijvoorbeeld doelgroep, uniek verkoopargument, communicatiemethoden of distributiekanalen uiteengezet. Op het gebied van het team en hun taakverdeling moet worden uitgelegd welke leden, met hun respectievelijke sterke punten, welke rollen op zich nemen. De bedrijfswaarden moeten ook aan bod komen en er moet worden aangetoond waar het bedrijf voor staat. Daarnaast moet je vermelden welke rechtsvorm is gekozen en waarom. Waarom heb je voor deze locatie gekozen en welke voordelen biedt het? Welke diensten levert je bedrijf zelf en welke moet je extern organiseren? Aan het einde van de tekst moet je ook je risico’s vermelden en laten zien hoe deze kunnen worden beperkt.

Het gedeelte met de cijfers is vooral belangrijk voor potentiële investeerders. Hoewel dit gedeelte door velen als het moeilijkste wordt beschouwd, moet hier een realistisch, goed doordacht plan worden opgesteld. Winstgevendheid, liquiditeit, kapitaalbehoefte en financiering moeten worden uitgesplitst en gepresenteerd voor de eerste paar jaar.,Tot slot wordt er een bijlage aan het ondernemingsplan toegevoegd met eventuele afbeeldingen of toevoegingen aan de tekst. Naast een informatieve CV kunnen ook producttoelichtingen, technische documenten, meningen van deskundigen of statuten het ondernemingsplan aanvullen.

Hoe maak je jouw ondernemingsplan?

Hoewel de inhoud het belangrijkste onderdeel van je ondernemingsplan zou moeten zijn, zullen lezers ook beïnvloed worden door het ontwerp. Daarom moet je ook aandacht besteden aan een duidelijke en aantrekkelijke lay-out. Kies voor een leesbaar lettertype, korte paragrafen en een overzichtelijke inhoudsopgave. Ook mogen paginanummers niet ontbreken of moet er een passende kop- en voettekst met belangrijke informatie, zoals de bedrijfsnaam, worden opgenomen.

Afhankelijk van de omvang van het project mag het ondernemingsplan niet minder dan 15 en niet meer dan 30 pagina’s tellen. In de meeste gevallen zijn 20-25 pagina’s ideaal gebleken, maar je moet niet wanhopig proberen dit aantal te bereiken. Als je meer of minder ruimte nodig hebt om je ideeën op papier te zetten, moet je dat doen. Het is ook belangrijk dat je de lezer vanaf het begin pakt. Een beknopte inleidende zin en een spannende uitleg van je product aan het begin zullen potentiële backers gretig maken om je idee te volgen.

De structuur van een ondernemingsplan kan altijd enigszins variëren. Toch mag er natuurlijk niets ontbreken. Het gebruik van een ondernemingsplan voor de horeca sjabloon in Word is handig. De volgende punten moeten in jouw ondernemingsplan voor de horeca sjabloon aanwezig zijn:

Ondernemingsplan structuur

De structuur van een zakelijk plan kan altijd enigszins variëren. Toch mag er natuurlijk niets ontbreken. Daarom moeten de volgende punten aanwezig zijn:

  • Samenvatting | 2 tot 3 pagina’s
  • Product/Dienst | 3 tot 7 pagina’s
  • Oprichtingsteam | 2 tot 5 pagina’s
  • Marktanalyse | 2 tot 5 pagina’s
  • Marketing | 2 tot 6 pagina’s
  • Bedrijf | 3 tot 6 pagina’s
  • Financiering | 3 tot 6 pagina’s

7 tips voor het opstellen van jouw ondernemingsplan

Hoewel er online veel aanbiedingen zijn om je ondernemingsplan door een bedrijf te laten schrijven, raden wij dit af. Een ondernemingsplan moet niet alleen je eigen handschrift dragen, maar ook als basis dienen voor een succesvolle onderneming. Daarom helpt het ook aspirant-restaurantbezitters als ze hun ideeën zelfstandig van tevoren uitwerken.

Tip 1: Goed onderzoek en voorbereiding

Rome is niet in één dag gebouwd. Daarom is grondig en gedegen onderzoek voorafgaand aan het schrijven van het plan uiterst belangrijk. Verzamel daarom, naast de ideeën die je al in je hoofd hebt, ook gegevens, cijfers en feiten die het succes van jouw zakelijke project ondersteunen. Met vermelding van betrouwbare bronnen kun je jouw lezers beter overtuigen met argumenten.

Tip 2: Een aantrekkelijke uitstraling

Niet alleen een goede structuur is belangrijk bij het opstellen van een ondernemingsplan. Ook moet bijvoorbeeld worden gelet op een mooi voorblad met logo, kwalitatieve druk en overzichtelijke regelafstanden en alinea’s. Het ontwerp moet ook een prettig concept weerspiegelen dat jouw competentie als eigenaar laat zien. Spelling en grammatica moeten daarom liever te veel dan te weinig worden gecontroleerd.

Tip 3: Vermijd vakinhoudelijke fouten

Als het gaat om bedrijfseconomische cijfers of vaktermen, moet alles kloppen. Wees daarom zeker van de vaktermen die je gebruikt, of jouw cijfers daadwerkelijk realistisch zijn berekend. We raden je daarom aan om je netwerk in de horeca al van tevoren uit te breiden of indien nodig een adviesbureau met expertise in de horeca te raadplegen.

Tip 4: Naast het product is ook het oprichtingsteam belangrijk

Natuurlijk staat het product of de dienst centraal in wat je wilt verkopen. Toch moet je ook de voordelen van je product presenteren en ingaan op de klantvoordelen. Belangrijk is echter ook dat je jezelf en je team niet vergeet. Want zonder de competenties en kwalificaties van het oprichtingsteam kan je bedrijfsidee nog zo goed zijn – het zal niet werken. En dat moet je ook aan je lezers duidelijk maken.

Tip 5: Ken je markt

Grondig marktonderzoek is essentieel. Zelfs als je genoeg ervaring hebt om te weten welk concept waar werkt, moet je niet blindelings ergens aan beginnen. Het is eerder belangrijk om te verzekeren dat er in dat gebied potentiële klanten zijn die geïnteresseerd zullen zijn in jouw product. Een andere fout is simpelweg te vermelden dat er geen directe concurrenten zijn in de buurt. Dat wordt niet goed ontvangen door mogelijke investeerders. Probeer eerder over te brengen waarom jouw concept beter zal aanslaan dan de al bestaande restaurants.

Tip 6: Realistische financiële planning

Veel aspirant-restauranteigenaren schatten hun omzet vooraf te hoog in. In de praktijk duurt het vaak meerdere jaren voordat een restaurant zijn klantenkring voldoende heeft opgebouwd om het hele jaar door winstgevend te zijn. Dit kan leiden tot levensbedreigende late gevolgen. Want als het liquiditeitsplan al te hoge omzetcijfers voorspelt en dus de winst lager uitvalt dan verwacht, is ook de kapitaalbehoefte te laag ingeschat. Daarom moet er altijd een grotere buffer worden ingebouwd dan oorspronkelijk gedacht. Want als deze opraken, kan de droom van je eigen restaurant snel voorbij zijn.

Tip 7: De operationele uitvoering tonen

Natuurlijk is het ook belangrijk hoeveel ervaring het oprichtingsteam al heeft opgedaan in de horeca. Om aan te tonen dat er een doordacht plan is en dat er gericht kan worden gereageerd op alle individualiteiten, moeten ook de oplossingen voor de dagelijkse gang van zaken worden toegelicht aan de lezers. Daarom zou het gunstig zijn om met behulp van de SIDES-software oplossingen te laten zien op het gebied van leveringen, keukenbeheer of bedrijfseconomisch overzicht. Daarbij moet ook worden gecommuniceerd hoe je een efficiënte weg zult banen voor jouw toekomstige restaurant, bijvoorbeeld door middel van een voorraadbeheersysteem of personeelsadministratie. Want digitalisering brengt zekerheid met zich mee. Alleen als jouw bedrijfsplan haalbaar lijkt, zullen potentiële investeerders jouw idee als overtuigend beschouwen.

Contact Form DE
immergrün Logo
immergrün
Losteria
burgerme
Hans im Glück
Hans im Glück

Vraag nu een gratis afspraak aan:

  • Ontvang een gratis introductie tot de SIDES-software
  • Verhoog je omzet tot 40%
  • Bezorg bestellingen tot 3x sneller
  • 100% veilig en voldoet aan alle normen
immergrün Logo
immergrün
L'Osteria
burgerme
Hans im Glück
Hans im Glück

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie

U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Youtube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.

Meer informatie