8 trends en ontwikkelingen
in de horeca
Dat de horecabranche op zijn kop heeft gestaan, is een ding wat zeker is. En dat zien we terug in de horecatrends van 2022. Wat kan je als horecaondernemer verwachten? Hoe kun je de gast van vandaag én morgen van dienst zijn? Lees hieronder 8 trends.
Digitale processen verbeteren & naamsbekendheid creëren
Digitalisering in een sneltreinvaart
In 2020 maakten we massaal kennis met digitaal bestellen en betalen. Het plaatsen van een bestelling dankzij een QR-code werd door het moeten beperken van contactmomenten extra interessant. Aan de nieuwe digitale processen zijn we in een rap tempo gewend geraakt. Daarom is de verwachting dat ook andere processen onder de loep worden genomen. Hoe kan er efficiënter, sneller of met meer plezier gewerkt worden? De inzet van digitale orderverwerking in de keuken, slimme personeelsplanning software of bijvoorbeeld, een handig reserveringssysteem kan veel werk uit handen nemen en daardoor tijd en geld besparen.
Social media
ondernemers super eenvoudig geworden om leuke, korte filmpjes op te nemen. Ondernemers die een rondje doen door de zaak, vertellen over hun menu, how to’s van hun gerechten, medewerkers voorstellen: het perfecte middel om bij je doelgroepÂ
onder de aandacht te komen en blijven. De verwachting is dat in 2022 steeds meerÂ
ondernemers video’s gaan inzetten om meer naamsbekendheid te creëren.
Veranderende omzetstromen & virtuele restaurants
Nieuwe  concepten
Noodgedwongen door lockdown zijn er velen grote stappen gezet in het opnieuw
uitvinden van omzetstromen. Een deel van het omzetverlies kon worden opgevangen door het bezorgen en afhalen van maaltijden. Onze beeldvorming is veranderd.
Tegenwoordig wordt verwacht dat je maaltijden thuisbezorgt én aanbiedt om af te halen.
De opkomst van ghost kitchens
Steun aan lokale ondernemers & kleinschalige etentjes
Koop lokaal
Het sluiten van de grenzen, hamsteren in de supermarkten en wegvallen van de horeca. Dit alles zorgde ervoor dat de consument meer ging genieten van pareltjes uit eigen omgeving. Uit gegevens van het GFK blijkt dat de omzetten van lokale kwekers en
telers zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Mensen willen lokale ondernemers steunen vanuit de wens verschil te maken en eerlijk te eten. De horeca zal steeds meer met deze lokale ondernemers de verbinding zoeken. Door gerechten met
streekproducten te verzorgen, of boxen met producten van lokale leveranciers.
Intimiteit
Gek toch? Dat het idee van eten in een bomvol restaurant nog steeds een gek gevoel kan opbrengen. Ondanks dat de horeca gewoon weer volop draait, blijven gasten op zoek gaan naar intimiteit. Want met je eigen (kleine) gezelschap eten en drinken in een
afgesloten plekje, geeft een veilig gevoel. Lange tafels zullen niet vermeden worden. Echter zullen ook de kleinschalige etentjes in trek blijven. Flexibele en ruimere
indelingen zullen de standaard worden, waardoor het werken in shifts misschien wel blijvend is.
Duurzame alternatieven & gezonder eten
Plastic isn’t fantastic
Duurzaamheid is al jaren een topic in de horeca. Dankzij het verbod op wegwerpplastic zijn plastic rietjes, patatbakjes, roerstaafjes en bestek sinds 2021 al niet meerÂ
toegestaan. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om te omarmen die 100%
afbreekbaar zijn, bijvoorbeeld suikerriet, bamboe of FSC-hout.
Gezondheid staat voorop
Goede voornemens in combinatie met meer aandacht voor een gezonde levensstijl door het virus, hebben ervoor gezorgd dat mensen kritischer kijken naar hun
eetpatroon. Minder koolhydraten, minder zout, meer groenten… Plantaardige
alternatieven en alcoholvrije dranken zullen een vaste plaats innemen en steeds vaker worden gekozen, óók tijdens een avondje uit. Vegetarische, veganistische en
alcoholvrije alternatieven zullen steeds meer hun opmars maken in het eten- en
drinkbeeld van de consument.
In de aankomende blogs worden elke keer twee trends uitgelicht. We gaan dieper in op de trends, hoe je hierop inspeelt en hoe SIDES je ondersteunt.
Vraag nu een gratis afspraak aan:
- Ontvang een gratis introductie tot de SIDES-software
- Verhoog je omzet tot 40%
- Bezorg bestellingen tot 3x sneller
- 100% veilig en voldoet aan alle normen